Így készíts szalagos fánkot a farsangi bálra!

Ahogy beköszönt a farsang, sokan izgatottan várjuk a vidám, maskarás napokat és a finom fánkok illatát, amelyek ilyenkor különleges vendégei a süteményes dobozoknak. Az egyik klasszikus farsangi finomság, amelyet otthon is könnyedén elkészíthetsz, a szalagos fánk. Ebben a cikkben megosztunk veled egy remek receptet, amely garantáltan elvarázsolja az ízlelőbimbóidat és feledhetetlenné teszi a farsangi időszakot.

farsangi szalagos fánk

Farsang eredete:

A farsang hosszú múltra tekint vissza, és a tavasz beköszöntének örömét ünnepli. A magyar hagyományokban kiemelt szerepet játszik, hiszen a téli időszakot búcsúztatva, a tavasz közeledtének jeleként rendezik meg az ünnepségeket és farsangi mulatságokat. A maszkok, a jelmezek és a különböző rendezvények mind hozzájárulnak ahhoz, hogy vidáman, jókedvűen búcsúztassuk a téli hónapokat.

A farsanghoz szorosan kapcsolódik az édesség és a jóllakott vendégsereg, akiket finom süteményekkel kényeztetnek el a háziasszonyok. A szalagos fánk, a tömör tésztája és a finom édes cukorrétege miatt kiváló választás a farsangi asztalra. Ez a desszert nemcsak finom, de készítése is egy valódi élmény, amit érdemes közösen megosztani család és barátok körében.

Most pedig, nézzük meg, hogyan készítheted el otthon a tökéletes szalagos fánkot!

Szalagos Fánk Csodálatos Receptje - 28-30 Darabhoz

Hozzávalók:

  • 1/2 kg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 pohárka rum
  • Késhegynyi só
  • Kb. 1/2 liter langyos tej
  • 1 liter olaj vagy 1 kg zsír a sütéshez

Szalagos fánk elkészítése:

Melegítsd fel a lisztet, és gondoskodj róla, hogy a konyhád egyenletes meleg legyen, huzatmentes környezetben. A takaró kendőt és a gyúródeszkát is melegítsd elő, ha szükséges.

Készíts egy félsűrű kovászt 3 dl langyos tejből, élesztőből, egy kanál porcukorból és 3 kanál lisztből. Közben keverd össze a tojássárgákat a maradék porcukorral, majd ad hozzá az érett kovászt. Keverd hozzá a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, amennyit a só feloldása után a tészta felvesz. Az eredmény legyen egy lágy, kalácstészta sűrűségű tészta.

Használj fakanalat vagy robotgépet, és dagaszd a tésztát legalább 20 percig. Szórd meg a tetejét liszttel, fedd le, majd meleg helyen, kelesztőtálban hagyd duplájára kelni. Lisztezett deszkán borítsd ki a tésztát, majd ujjnyi vastagra nyomkod szét. Vizespohárnagyságú fánkszaggatóval szaggasd ki, majd lisztezett deszkán takarva még kb. 1/2 órán át keleszd tovább a tésztát.

Ügyelj rá, hogy a tészta ne keljen túl, mert akkor elveszíti szalagos szerkezetét. Használj fánkszaggatót a tészta kiszaggatásához.

fánk tészta

Süsd a fánkokat közepesen forró bő zsiradékban. Fontos, hogy ellenőrizd a zsír hőfokát egy próbafánkkal; ha túlforró, gyorsan sül, és a belseje nyers marad. A fánkok felső részét fordítsd alulra sütéskor, és ügyelj arra, hogy csak annyit süss egyszerre, amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésnek. Kezdetben fedd le az edényt, majd, amikor megfordítod a fánkokat, fedő nélkül süsd tovább.

Egy szűrőkanállal szedd ki a fánkokat, helyezd rá őket egy papírtörlőre, majd még forrón szórd meg vaníliás cukorral. Melegen tálald.

Az lehullott tészta-széleket gyúrd össze, hagyd őket újra megkelni, majd szaggasd ki és süsd meg utoljára. Az olaj az ideális sütőközeg, mivel kevésbé szívódik be a tészta, így könnyebb és levegősebb lesz a végeredmény.

Jó étvágyat és kellemes farsangi készülődést kívánok!

Ezt olvastad már? 3 mennyei farsangi fánk recept a farsangi bálra

 

Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Gyermeknapi ajándék ötletek

A gyereknap, az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor lehetőségünk nyílik megünnepelni a legkisebb családtagjainkat és kifejezni irántuk való szeretetünket. Május 26-án, a hónap utolsó vasárnapján, világszerte ünnepeljük a gyermekeket és minden, amit hozzájuk kapcsolunk. Azonban az ajándékok kiválasztása nem mindig könnyű feladat, ezért összegyűjtöttünk néhány fantasztikus ajándékötletet, amelyek garantáltan mosolyt csalnak a gyerekek arcára.

Bővebben

5 laktató és egészséges szendvics recept ,amelyek akár ebédre is ideálisak!

Az ebéd mindannyiunk életében fontos pillanat. Nemcsak az energiaszintünket tölti fel, hanem a munka hatékonyságát is növelheti. Azonban gyakran nehezen találunk megfelelő és egészséges lehetőségeket, különösen akkor, ha hajszolt munkanapjaink vannak. Ezért szeretnénk bemutatni öt könnyen elkészíthető, laktató és egészséges szendvicsreceptet, amelyek ideálisak lehetnek ebédre a munkahelyre.

Bővebben

3 egészséges és cukormentes zabkása recept reggelire!

Reggel, a nap kezdetén, fontos az energiát adó és tápláló reggeli elfogyasztása. A zabkása nemcsak ízletes választás, de egészséges és tápláló is. Ebben a cikkben három különböző, mégis egyszerűen elkészíthető cukormentes  zabkása receptet mutatunk be, hogy változatosságot vigyünk reggeli rutinjába, és segítsünk elkezdeni a napot egy egészséges alapokon.

Bővebben

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.