Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést....

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal...

Izgalmas szakmai bemutatók, szórakoztató, interaktív programok, szimulációs játékok és értékes nyeremények várják a családokat két áprilisi hétvégén, a Camponában.

A torokfájás egy gyakori panasz, amelyet számos dolog okozhat, mint például a megfázás, az influenza, vagy egyéb légúti fertőzések. Szerencsére, sok esetben a torokfájás otthoni praktikákkal is...

Ha most úgy érzed, hogy a téli hónapok elszippantották az energiádat és kedvedet, ne aggódj, nem vagy egyedül. Sokakat érint a téli depresszió, ami egy komoly kihívást jelenthet az érzelmi jóllétünk...

Fényvédelem kényelmesen és természetesen

Mindannyian kecses üvegekből szeretnénk magunkra permetezni a bőrünket megóvó, de egyébként láthatatlan és tapinthatatlan napvédő krémet. Tudtad, hogy szinte mindegyik naptej spray kémiai fényvédők használatán alapul, amelyek akár a hormonháztartás működését is befolyásolhatják?Ha szeretnél a bőröd számára hatékony, de bőrbarát és természetes védelmet biztosítani az UV-sugárzással szemben, cikkünk segítséget nyújt a tökéletes fényvédő megtalálásában.

A kémiai és fizikai fényvédők hatásai

A kémiai és fizikai fényvédő összetevők közös tulajdonsága, hogy megvédik bőrünket az UV-sugárzás káros hatásaitól. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is.

A kémiai fényvédőket könnyű felvinni, kényelmesek és maradéktalanul felszívódnak a bőrön keresztül. Cserébe olyan hatóanyagokat tartalmazhatnak, mint például az avobenzon, az oxybenzone vagy az octocrylene. Ezek egyáltalán nem környezetbarát anyagok, amelyek a bőrünkről könnyen a vízbe kerülhetnek, de van egy másik, rövid távú hatásuk is: még akár másnap is kimutathatóak a véráramból és befolyásolhatják a hormonháztartás működését. Erre - főleg a gyerekek esetében - érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

A fizikai fényvédők fő alkotóeleme a cink-oxid, amely nem más, mint egy porszerű ásvány. Az összetevő legnagyobb előnye, hogy fizikai úton visszaveri az UVA- és UVB-sugarakat a bőr felszínéről és mindemellett jelentős mértékben fotostabil is, tehát lassú lebomlású, tartósabb védelmet kínál. A hátránya, hogy általában ezek a krémek vékony, fehér filmréteget képeznek a bőrön.

Ennek kiküszöbölésére kezdték el a nanoméretű cink-oxid használatát. Ez ugyan kényelmesebbé tette a használatot, de sajnos ebben a formában már képes felszívódni a bőrön keresztül, ami akár irritációhoz, allergiás reakcióhoz vezethet.

Ezért napjainkban még mindig a nem nanoméretű cink-oxidos összetételek jelentik a legbiztonságosabb megoldást, ha természetes fényvédő krémet keresünk.

Extra tipp: A Mix Your Nature magyar natúrkozmetikum 2023-ban debütált az új, stiftes formátumú fényvédő arckrémjével, testápolójával és balzsamával, amelyek SPF 30-as, PA+++, széles spektrumú fényvédelmet nyújtanak. Ezek nem csak gazdagon ápoló, természetes kozmetikumok, de ráadásul a nem nanoméretű cink-oxidos formulájuk nem hagy fehér réteget a bőrön!

Az UVA és UVB sugárzás elleni védekezés egyaránt fontos

A közhiedelemmel ellentétben, nem kizárólag az UVB-, hanem az UVA-sugarak is károsak lehetnek a bőrünkre, hajunkra és az egészségünkre nézve. Annál is inkább, mert amíg az UVB-sugarak elsősorban a leégésért felelősek, addig az UVA-sugarak képesek behatolni a bőr mélyebb rétegeibe.

Ennek elsődleges következménye a bőr idő előtti öregedése, megereszkedése, a ráncok kialakulása és a pigmentfoltok megjelenése lehet, de hosszabb távon, nagyobb kitettség mellett pedig már súlyosabb egészségügyi kockázatokkal, például daganatos megbetegedéssel is számolni lehet.

Ezért tökéletes fényvédőről akkor beszélhetünk csupán, ha nem csak fizikai módon, de széles spektrumban is képes kifejteni a hatását, tehát egyszerre nyújt védelmet az UVA- és UVB-sugarak ellen.

Az UVB-sugarak elleni védelem intenzitására az SPF-faktorszám mértéke, az UVA-sugarakkal szemben a PA+++ minősítés fokozata mutat rá. Minél magasabb számot vagy minél több plusz jelet látsz a csomagoláson, annál jobb!

Fényvédelem egész évben

A természetes, növényi összetevőkre a napfény elleni védekezésben is számíthatunk. A sárgarépaolaj a napfény káros hatásainak legyőzésében lehet hűséges társunk, míg az aloe vera szuperül hidratál, a körömvirág kivonata pedig természetes bőrnyugtató hatással rendelkezik. Ugyanígy segíthetnek a megpirult bőr regenerációjában a csipkebogyó, a homoktövis vagy a sáfrányos szeklice. Érdemes ezeket az összetevőket keresni a címkéken!

Fontos, hogy a hidegebb hónapok alatt is gondoskodjunk a bőrünk biztonságáról, mert bár kevesen tudják, de az UV-sugárzás az őszi és téli időszakban, valamint felhős időjárás alkalmával is ugyanúgy jelen van. A legpraktikusabb, ha olyan arcápolót, kézkrémet használunk, ami egy lépésben a napvédelemről is gondoskodik.

(X)

{loadposition  bottom11}

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.