Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

5 egészséges spárgás recept tavaszra

 Ha itt a tavasz, akkor itt a spárgaszezon, és eljött a remek spárgás receptek ideje is. A zsenge spárga az egyik legegészségesebb zöldség, melyet nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, igazán változatos receptekkel. Főve, párolva, sütve, grillezve egyaránt pompás. Mutatunk neked 5 szuper receptet, melyekkel lenyűgözheted a vendégeidet is.

spárgakrémleves

A spárga kiváló lúgosító zöldség, tele A, C, E, K és B-vitaminokkal, folsavval, vassal, rézzel, kalciummal, magnéziummal. Kiváló fehérje- és rostforrás. Használd ki a szezonját, és fogyaszd változatos formában. A következő receptekkel igazi finomságokat készíthetsz spárgából.

 

1.Spárgás lepény

 

Ezt a finom spárgás lepényt tortaformában vagy sütőlapon kell megsütni, 8 szelete biztosan jóllakat 4 személyt.

 

Hozzávalók:

25 evőkanál liszt

150 gr vaj

16 szál spárga

3 tojás

1 dl tejföl

100 gr reszelt sajt

víz

só, bors

 

Elkészítése:

A lisztet morzsold el 130 gramm hideg vajjal. Mikor már morzsalékos a tészta állaga, körülbelül egy deciliter hideg vízzel gyúrd tésztává, és tedd 2-3 órára pihenni a hűtőbe. Eközben főzd meg a spárgákat, a sajtot reszeld le. A tésztát akkorára nyújtsd, hogy legyen pereme a sütőformában. A tortaformát vagy sütőlapot kend ki a maradék vajjal, fektesd bele a lepényt. A peremét nyomkodd a forma oldalához. A spárgákat vágd félbe, és oszlasd el a lepény felületén, hogy mindenhova jusson. A tojásokat verd fel, keverd bele a tejfölt és a reszelt sajtot, sózd, borsozd ízlés szerint, majd öntsd a spárgákra. Előmelegített sütőben süsd nagyjából 35-40 percig 180-200 fokon, míg a teteje piros lesz.

 

2.Spárgaleves

 

A zsenge spárgából készült levesnél nincsen üdítőbb tavaszi fogás, ráadásul nagyon változatosan készíthető.

 

Hozzávalók:

500 gr zsenge spárga

egy evőkanál vaj

két evőkanál liszt

két evőkanál felaprított petrezselyem

2 dl tejszín

só, bors

 

Elkészítése:

Tisztítsd meg a spárgákat, a fejüket vágd le, és tedd félre. A szárakat darabold fel, és enyhén sós vízben főzd puhára. Egy evőkanál vajon készíts a liszttel és a petrezselyemmel gyenge rántást, és engedd fel a spárga főzőlevével vagy húsleves alaplével. A spárgafejeket főzd meg a vízben. Add hozzá a tejszínt, sózd, borsozd, a megfőtt szárakat passzírozva tedd bele, vagy turmixold le az egészet. Levesbetétnek készíthetsz bele galuskát, zsemlegombócot, húsgombócot vagy halgombócot is.

 

  1. Spárgás-gombás masnitészta

Finom, laktató vegetáriánus fogás gombával, tésztával és spárgával a főszerepben.

Hozzávalók (4 személyre):

300 gramm masnitészta (lehet színes, durum masnitészta is)

500 gramm csiperkegomba

500 gramm zsenge spárga

80 ml fehérbor

80 ml tejföl

egy evőkanál citromlé

olívaolaj

ricotta

só, bors

 

Elkészítése:

A tésztát főzd ki sós, forró vízben al dentére. Miután leszűrted, keverd össze egy teáskanál olívaolajjal, hogy ne ragadjon össze. A főzőlevéből tegyél félre egy pohárral. A gombákat tisztítsd meg, vágd fel darabokra, vagy szeletekre, és olívaolajon dinszteld meg. Fűszerezd sóval, borssal. A spárgát tisztítsd meg, vágd 5-6 cm-es darabokra és add a gombához. Dinszteld pár percig, aztán öntsd hozzá a bort és körülbelül 1 dl főzőlevet. Add hozzá a tésztát, a citromlevet és tejfölt, sózd, borsozd, és fedő alatt párold tovább, míg a tészta teljesen megpuhul. Tálaláskor morzsolt ricottával díszítsd.

 

4.Spárgás-mozzarellás pizza

 

A spárgával remek pizzafeltét készíthető. Ez egy vegetáriánus pizza receptje, de bátran gazdagítató sonkával, szalámival is, ha úgy szereted.

 

Hozzávalók (4 személyre):

500 gr zsenge spárga

500 gramm mozzarella

400 gr liszt

1 csomag szárított sütőélesztő

2 teáskanál szárított morzsolt bazsalikom (vagy friss)

2 teáskanál szárított morzsolt oregánó (vagy friss)

fokhagymapor

3 teáskanál citromlé

olívaolaj

napraforgóolaj

só, bors

 

Elkészítése:

Egy tálban keverd össze a lisztet, a szárított sütőélesztővel, és keverj hozzá egy teáskanál sót. Adj a liszthez 10 evőkanál napraforgóolajat, és annyi langyos vizet, hogy lágy, fakanállal könnyen összekeverhető tésztát kapjál. Tedd félre kelni. A spárgát tisztítsd meg, vágd félbe, és fokhagymaporral ízesített olívaolajon serpenyőben vagy grillen süsd roppanós puhára. Sózd, borsozd ízlés szerint. A pizzatészta felét süsd meg sütőpapírral bélelt kerek sütőformában, mikor elkészült, halmozd rá a mozzarella felét, a spárgák felét és a fűszerek felét, és tedd vissza a sütőbe, míg a mozzarella el nem olvad. Ugyanígy végezd el a másik pizza elkészítését. Egyben is kisütheted az egészet, ha olyan nagy sütőlapod van, nem kell kereknek lennie a pizzának, lehet szögletes is. Az íze ugyanolyan finom lesz.

  1. Csirkés-spárgás rizottó

A spárgát remekül kombinálhatod csirkehússal és rizzsel, az eredmény egy fenséges rizottó lesz!

Hozzávalók (4 személyre):

2 csirkemell

250 gr rizottó rizs

8 db zsenge spárga

egy nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2,5 dl fehérbor

1,5 húsleves alaplé (vagy natúr ételízesítős víz)

reszelt parmezán

vaj

olívaolaj

só, bors

 

Elkészítése:

A csirkemelleket vágd kockákra, sózd, borsozd, és olívaolajon süsd meg hirtelen 3-4 percig, majd add hozzá a megtisztított spárgát, és dinszteld további pár percig, míg roppanós puha lesz. Tedd félre őket. A húsleves alaplevet tedd fel a tűzre forrni. Egy edényben olvassz fel egy evőkanál vajat és adj hozzá olívaolajat, így egyik sem fog megégni. Tedd hozzá a finomra vágott vöröshagymát és dinszteld üvegesre, majd pirítsd meg kissé a zúzott fokhagymát is benne. Ezután tedd hozzá a rizst, keverd át az olajjal, majd öntsd rá a fehérbort, és mikor elforrt belőle az alkohol, adj egy merőkanál forrásban lévő alaplevet a rizshez. Hagyd főni a rizst, és mikor magába szívta a levet, újra önts rá alaplevet. Ezt addig ismételd, míg a rizs megpuhul. Ne legyen sűrű, száraz, hanem inkább szaftos, ezért nyugodtan adjál hozzá még alaplevet, ha nem elég szaftos. A csirkehúst és a spárgát keverd a rizshez, melegítsd össze 3 percig, végül egy nagy marék reszelt parmezánt keverj a rizottóba, sózd, borsozd ízlés szerint, ha szükséges, és forrón tálald.

 

Jó étvágyat!

A cikk folytatásában: #spargaszezon: Így készíts mennyei spárgakrémlevest tavasszal

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes strandtörölközőt?

A nyári strandszezonban fontos szerepet tölt be a megfelelő strandtörölköző kiválasztása. Nem csupán arról van szó, hogy szárazon tarthatjuk magunkat a fürdőzés után, hanem a kényelem és stílus szempontjából is döntő tényező lehet. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy mire érdemes figyelni, amikor strandtörölközőt választunk, hogy az tökéletesen illeszkedjen az egyéni igényeinkhez és preferenciáinkhoz.

Házi Túró rudi: Nyári kalandok a konyhában a gyerekekkel

Nyáron nincs is jobb, mint egy kis házi fagylalt vagy fagylaltos édesség, hogy lehűtsük magunkat a forró napsütésben. A túró rudi, az egyik klasszikus magyar finomság, könnyen elkészíthető, és a gyerekek is imádják! Miért ne élveznénk hát egy kis családi időt a konyhában, hogy elkészítsük ezt a mennyei finomságot?

Hogyan lehet ízletes görögdinnyét termeszteni a teraszodon?

Te is szeretnél valami izgalmas új növény ültetését és gondozását kipróbálni, de nincs nagy méretű kerted, pl. egy görögdinnye termesztéshez? Megmutatjuk, hogyan tudsz akár egy balkonon vagy teraszon, vagy egy kisebb kertben is könnyedén lédús és édes görögdinnyét  termeszteni sikeresen.

5 extra gondoskodás, amitől a muskátlid még szebb lesz egész nyáron át

Imádjuk a muskátlit a szépsége és a szívóssága miatt, ám annak ellenére, hogy nagy tűrőképességű dísznövény, szüksége van egy kis extra gondoskodásra, hogy szép, friss, dús és élénk maradjon. Megmutatjuk neked a legfontosabb tippeket, melyek segítenek, hogy a muskátlid egész nyáron egészséges maradjon.

Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Természetes megoldások a torokfájás kezelésére: házi praktikák

A torokfájás egy gyakori panasz, amelyet számos dolog okozhat, mint például a megfázás, az influenza, vagy egyéb légúti fertőzések. Szerencsére, sok esetben a torokfájás otthoni praktikákkal is enyhíthető. Íme néhány hatékony módszer:

5 természetes szer a köhögés ellen, ha megfáztál

A hideg, megfázásos időszakban könnyen megtapadnak egyes légúti betegséget okozó kórokozók a száj és az orr nyálkahártyáján. Mind a nátha, mind az influenza egyik jellemző tünete a köhögés. A száraz vagy a hurutos, váladékos köhögés egyaránt kellemetlen, és a gyógyulás után akár hetekig is kínozhat. Hogyan szabadulj meg tőlük?

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.