A muffin mindig jó választás, ha gyors és finom édességre vágysz. Remek önmagában is, de tea, kávé vagy egy pohár tej mellé is kiváló kísérő. Rengeteg változatban készíthető, így csak a fantáziád szabhat gátat a variációk számának. Mutatunk neked 5 muffin receptet, mely biztosan mosolyt csal az arcodra a hétvégi napokon!
1.Habkönnyű muffin fahéjas kabátban
Ez a fahéjtól illatozó puha muffin az ünnepi időszakot fogja felidézni.
Hozzávalók:
24 evőkanál liszt
8 evőkanál cukor
1 tojás
5 evőkanál vaj
1,5 teáskanál sütőpor
120 ml tej
egy csipet őrölt szerecsendió
egy csipet őrölt gyömbér
egy evőkanál citromlé
csapott kávéskanál só
a fahéjas kabáthoz: 6 evőkanál olvasztott vaj, 8 evőkanál cukor, egy teáskanál őrölt fahéj
Elkészítése:
Az 5 evőkanál vajat olvassz meg, aztán hagyd lehűlni. Add hozzá a cukrot és a tojást, és addig keverd a robotgéppel, míg világos, krémes állagot nem kapsz. Egy másik tálban keverd össze a száraz hozzávalókat, lisztet, sütőport, sót, fűszereket. Fokozatosan keverd bele a tojásos keverékhez, és add hozzá a tejet és a citromlevet is. Mikor homogén masszát kaptál, töltögessd meg a muffinformákat maximum kétharmad magasságig a muffintésztával, és előmelegített sütőben süsd 170-180 fokon kb. 25 percig. Míg sülnek, egy tálban keverd össze a cukrot a fahéjjal, egy másikba tedd az olvasztott vajat. Mikor a muffinok megsültek, mártsd meg őket a vajban, aztán a fahéjas cukorban, és még melegen tálald őket.
-
Édesburgonyás fűszeres muffin
Egy egészséges muffin teljes kiőrlésű liszttel és édesburgonyával a főszerepben.
Hozzávalók:
40 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
12 evőkanál cukor
1 evőkanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál őrölt fahéj
1 csapott kávéskanál őrölt szerecsendió
egy pohárnyi (250 ml) passzírozott édesburgonya püré
1 tojás
250 ml tej
egy teáskanál citromlé
két csipet só
Elkészítése:
Az édesburgonyát párolással vagy sütőben sütéssel főzd vagy süsd puhára, ezután könnyűszerrel tudod pürésíteni. Addig puhuljon, míg a villa olyan könnyen beleszúrható, mint a puha vajba.
Egy keverőtálban állítsd össze a száraz hozzávalókat, egy másikban pedig keverd össze a nedves hozzávalókat. Add hozzá a sütőtökpürét. Ha túl sűrű lenne a tészta, adj hozzá még tejet. Töltsd meg kétharmadig a muffinformákat, és 170 fokon süsd a muffinokat 20-25-percig.
-
Gluténmentes narancsos muffin
Ha szereted a muffint, de kihagynád a glutént, akkor ez a recept neked való.
Hozzávalók:
21 evőkanál mandulaliszt
3 tojás
egy csomag vaníliáscukor
60 ml narancslé
2 evőkanál reszelt narancshéj
2 evőkanál agave nektár
3 evőkanál kókuszolaj vagy más növényi olaj
egy teáskanál sütőpor
egy teáskanál szódabikarbóna
2 csipet őrölt fahéj
csipet só
Elkészítése:
Egy tálban keverd össze alaposan a nedves hozzávalókat, egy másikban pedig a száraz hozzávalókat. Tedd a száraz hozzávalókba a nedves keveréket, és addig kavargasd, míg sima, homogén masszát nem kapsz. Töltsd meg a masszával a muffinformákat maximum kétharmad magasságig, majd süsd előmelegített sütőben 175 fokon kb. 15-20 percig. Végezz tűpróbát, mielőtt kiveszed.
4.Csokoládés-banános muffin
Banános muffin csokoládédarabkákkal: egészséges és csábítóan finom.
Hozzávalók:
16 evőkanál liszt
5 evőkanál cukor
5 evőkanál puha vaj
egy tojás
egy csomag vaníliáscukor
2 közepes, érett banán
egy evőkanál sütőpor
egy csapott kávéskanál őrölt fahéj
egy csapott kávéskanál őrölt gyömbér
egy tábla étcsokoládé
Elkészítése:
Egy tálban keverd össze a vajat, tojást és a banánt, egy másikban a lisztet, cukrot, sütőport és a fűszereket. Ezután keverd össze a száraz hozzávalókat a nedves keverékkel, míg szép, sima masszát kapsz. A tábla csokoládét törd össze tetszőleges nagyságú darabokra, és keverd a masszába. Töltsd meg kétharmadig a muffinformákat, és süsd a muffinokat előmelegített sütőben 170-180 fokon 20-25 percig.
5.Áfonyás-kókuszos muffin
Áfonya és kókusz egy muffinban, ez biztosan nyerő párosítás. Az áfonyát fagyasztott formában is beleteheted a tésztába.
Hozzávalók:
32 evőkanál liszt
8 evőkanál cukor
8 evőkanál kókuszreszelék
egy evőkanál sütőpor
1 tojás
4 evőkanál olvasztott vaj
250 ml tej
egy pohárnyi friss vagy fagyasztott áfonya
2 csipet só
Elkészítése:
Egy tálban keverd össze a száraz összetevőket, egy másikban a nedves összetevőket. Az áfonyákat hempergesd meg kevés lisztben, így nem fognak majd lesüllyedni a muffin aljára. A sima masszába keverd bele a lisztezett áfonyákat, majd oszd szét a muffinformákba a tésztát. Töltsd kétharmadig a muffinformákat a masszával. Előmelegített sütőben 180 fokon süssed 15-20 percig.
Jó étvágyat a finom muffinokhoz!
Még több muffin receptet itt olvashatsz: 3 egyszerű muffin recept,amelyek percek alatt elkészülnek