Szívesen száműznéd a cukrot a házi befőttjeidből? Könnyen megteheted, hiszen a cukor nem nélkülözhetetlen adaléka a befőtteknek, ráadásul a gyümölcsök természetes cukortartalma is biztosíthatja a kellő édességet. A cukor valóban kiváló tartósítószer, ám más módszerekkel is tartós és finom befőttet készíthetsz.
A cukorral készült befőtt nem tartozik a legegészségesebb ételeink közé, ami elsősorban a magas hozzáadott cukortartalmának köszönhető. Ráadásul a tápértéke, vitamin- és ásványi anyag tartalma is kevesebb, mint a friss vagy akár a fagyasztott gyümölccsé. Ennek ellenére üde színfoltja az étrendünknek, finom desszert, izgalmas kiegészítő a főételek mellé savanyúság helyett, télen pedig az egyik fő gyümölcsforrásunk, ami ha vitamint nem is túl sokat, de legalább egészséges rostokat, ásványi anyagokat tartalmaz, és felidézi a nyarat.
A legjobb befőzési tippek, ha a cukrot mellőzni szeretnéd
- a cukor tartósítószer. Ha nem használsz, akkor másként kell ügyelned a tartósságra, és még gondosabban kell a befőzéshez használt üvegeket fertőtlenítened, csírátlanítanod. Forró vizes ecetes kimosást alkalmazz a cél érdekében. Ezt követi a nedves dunsztolás a hőkezelés és a maximális fertőtlenítés érdekében. A megtöltött, légmentesen lezárt üvegeket állítsad fazékba, öntsél alá kétujjnyi magasan vizet, és lefedve főzzed fél órát úgy, hogy gyöngyözzön a víz. Ez a dunsztolás végez a maradék bacikkal is. Az üvegeket hagyd a fazékban kihűlni, majd töröld szárazra, és máris mehet a spájz polcára. Akár egy évig is eláll az így eltett gyümölcs. Bár általában ennél hamarabb el fog fogyni.
- a vágóeszközök és a vágódeszka tisztasága, valamint az üvegek érintésmentes szárítása is fontos higiéniai feltétel.
- soha ne használd kétszer ugyanazt a fedőt. Minden üveghez szerezz be újat, mivel a tiszta, sérülésmentes fedő és a tökéletes záródás a tartósítás fontos kulcsa.
- az üvegekbe csak a gyümölcsök kerüljenek, semmilyen más adalékanyagot ne tegyél bele. Mivel cukor nélküli befőttet készítesz, fontos, hogy ép, sérülésmentes, alaposan megtisztított és finom, édes, érett gyümölcsöket válassz.
- a gyümölcsök általában elegendő levet eresztenek, ezért vizet se töltsél az üvegbe. A kevés levet eresztő fajtákhoz azonban, mint például a keményebb körték, töltsed fel felforralt és lehűtött vízzel az üveget nagyjából a feléig. A gyümölcsök azon része, melyet nem lep lé, nem fog megromlani, ám megbarnul.
- ha mégis tartasz attól, hogy fanyar lesz a befőtt, töltsed fel félig a gyümölcsöket hideg vízzel, és tegyél bele édesítőszert, ez lehet pár szem édeske tabletta, pár csepp stevia, vagy eritrol esetleg xilitol. Hagyjad a nedves dunsztban gyöngyözni fél órán át, majd a fazékban vagy paplan közé bugyolálva hagyjad kihűlni.
A cukor nélküli befőtt ugyan nem teljesen cukormentes, hiszen a gyümölcs természetes cukortartalma benne rejlik, ám mégis jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hozzáadott cukrot tartalmazó bolti befőtt, ezért nyugodtabb szívvel eheted, ha vigyázni szeretnél a vonalaidra.
Ezt olvastad már? #befozes: 3 finom körte lekvár házilag: így nem kell bele tartósítószer!