Így készíts szalagos fánkot a farsangi bálra!

Ahogy beköszönt a farsang, sokan izgatottan várjuk a vidám, maskarás napokat és a finom fánkok illatát, amelyek ilyenkor különleges vendégei a süteményes dobozoknak. Az egyik klasszikus farsangi finomság, amelyet otthon is könnyedén elkészíthetsz, a szalagos fánk. Ebben a cikkben megosztunk veled egy remek receptet, amely garantáltan elvarázsolja az ízlelőbimbóidat és feledhetetlenné teszi a farsangi időszakot.

farsangi szalagos fánk

Farsang eredete:

A farsang hosszú múltra tekint vissza, és a tavasz beköszöntének örömét ünnepli. A magyar hagyományokban kiemelt szerepet játszik, hiszen a téli időszakot búcsúztatva, a tavasz közeledtének jeleként rendezik meg az ünnepségeket és farsangi mulatságokat. A maszkok, a jelmezek és a különböző rendezvények mind hozzájárulnak ahhoz, hogy vidáman, jókedvűen búcsúztassuk a téli hónapokat.

A farsanghoz szorosan kapcsolódik az édesség és a jóllakott vendégsereg, akiket finom süteményekkel kényeztetnek el a háziasszonyok. A szalagos fánk, a tömör tésztája és a finom édes cukorrétege miatt kiváló választás a farsangi asztalra. Ez a desszert nemcsak finom, de készítése is egy valódi élmény, amit érdemes közösen megosztani család és barátok körében.

Most pedig, nézzük meg, hogyan készítheted el otthon a tökéletes szalagos fánkot!

Szalagos Fánk Csodálatos Receptje - 28-30 Darabhoz

Hozzávalók:

  • 1/2 kg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 pohárka rum
  • Késhegynyi só
  • Kb. 1/2 liter langyos tej
  • 1 liter olaj vagy 1 kg zsír a sütéshez

Szalagos fánk elkészítése:

Melegítsd fel a lisztet, és gondoskodj róla, hogy a konyhád egyenletes meleg legyen, huzatmentes környezetben. A takaró kendőt és a gyúródeszkát is melegítsd elő, ha szükséges.

Készíts egy félsűrű kovászt 3 dl langyos tejből, élesztőből, egy kanál porcukorból és 3 kanál lisztből. Közben keverd össze a tojássárgákat a maradék porcukorral, majd ad hozzá az érett kovászt. Keverd hozzá a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, amennyit a só feloldása után a tészta felvesz. Az eredmény legyen egy lágy, kalácstészta sűrűségű tészta.

Használj fakanalat vagy robotgépet, és dagaszd a tésztát legalább 20 percig. Szórd meg a tetejét liszttel, fedd le, majd meleg helyen, kelesztőtálban hagyd duplájára kelni. Lisztezett deszkán borítsd ki a tésztát, majd ujjnyi vastagra nyomkod szét. Vizespohárnagyságú fánkszaggatóval szaggasd ki, majd lisztezett deszkán takarva még kb. 1/2 órán át keleszd tovább a tésztát.

Ügyelj rá, hogy a tészta ne keljen túl, mert akkor elveszíti szalagos szerkezetét. Használj fánkszaggatót a tészta kiszaggatásához.

fánk tészta

Süsd a fánkokat közepesen forró bő zsiradékban. Fontos, hogy ellenőrizd a zsír hőfokát egy próbafánkkal; ha túlforró, gyorsan sül, és a belseje nyers marad. A fánkok felső részét fordítsd alulra sütéskor, és ügyelj arra, hogy csak annyit süss egyszerre, amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésnek. Kezdetben fedd le az edényt, majd, amikor megfordítod a fánkokat, fedő nélkül süsd tovább.

Egy szűrőkanállal szedd ki a fánkokat, helyezd rá őket egy papírtörlőre, majd még forrón szórd meg vaníliás cukorral. Melegen tálald.

Az lehullott tészta-széleket gyúrd össze, hagyd őket újra megkelni, majd szaggasd ki és süsd meg utoljára. Az olaj az ideális sütőközeg, mivel kevésbé szívódik be a tészta, így könnyebb és levegősebb lesz a végeredmény.

Jó étvágyat és kellemes farsangi készülődést kívánok!

Ezt olvastad már? 3 mennyei farsangi fánk recept a farsangi bálra

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.