Tudtad, hogy a szilva az egyik legegészségesebb gyümölcs? Nem hiába imádjuk frissen, aszalva, lekvárnak, levesben, gombócban, pitében. Vétek lenne, ha nem készítenéd el ezt a mennyei szilvás pitét, melynek két fő összetevője, a zamatos, érett szilva és a vajas, omlós tészta tökéletes párost alkot. Próbáld ki ezt a finom receptet!
A szilva tele van antioxidánsokkal, szív- és érvédő hatású, rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, káliumtartalma hozzájárul a normál ideg- és izomműködéshez, bórtartalma csökkenti a csontritkulás kockázatát, és a székrekedés egyik legkiválóbb természetes ellenszere.
Tökéletes őszi szilvás pite receptje
Hozzávalók:
- A tésztához:
15 púpozott evőkanál finomliszt
220 dkg hideg vaj
csapott kávéskanálnyi só
1,2-1,5 dl hideg víz
- A szilvatöltelékhez:
90 dkg érett szilva
7 púpozott evőkanál kristálycukor
2 púpozott evőkanál finomliszt
egy evőkanál tápióka keményítő
egy evőkanál vaj (ez sütés előtt kerül a tetejére)
2 csipet fahéj (vagy ízlés szerinti mennyiség)
2 csipet só
Elkészítése:
A hideg vajat kockázzuk fel nagyjából teáskanál nagyságú darabokra. A szilvát mossuk meg, magozzuk ki, felezzük meg, és ízlés szerint vágjuk még ketté a szilvafeleket, de nagyobb darabban is maradhatnak.
A pitetésztához tegyük a lisztet, a vajat és a sót egy nagy tálba. Villával kezdjük összedolgozni a hozzávalókat, míg a tészta össze nem áll borsószem nagyságú darabokból álló morzsalékos tésztává. Apránként öntsük hozzá a hideg vizet, és folytassuk a villával való összedolgozást, míg a tészta nem áll össze. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy kiveszünk egy pici darabot a tésztából, és megnézzük, hogy kellően ragad –e, azaz összeállt-e. Ha nem, akkor még adjunk hozzá kevéske vizet, ha már igen, akkor készen van a tésztánk. A pitetésztát ezután vágjuk két egyforma nagyságúra, csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe legalább egy órára.
Míg a tészta pihen, készítsük elő a szilvákat. A felkockázott gyümölcsöket tegyük egy nagy tálba, és adjuk hozzá a cukrot, lisztet, tápiókakeményítőt, fahéjat és sót. Keverjük össze alaposan, ügyelve, hogy a szilvadarabok mindegyikét beborítsák a hozzávalók.
Melegítsük elő a sütőt 220 Celsius fokra.
Vegyük elő a tésztákat a hűtőből. Szórjuk be liszttel a konyhai munkalapot, hogy kinyújthassuk a tésztát úgy, hogy ne ragadjon le. Nyújtsunk a tésztagombócon az egyik oldalon egyet-kettőt, aztán fordítsuk meg, és újra nyújtsunk rajta. Közben lisztezzük be enyhén a felületét, mert úgy könnyebb nyújtani, nem ragad a nyújtófához. Addig nyújtsuk a tésztát, míg 3-5 mm vékony lesz, és a kerek sütőtepsinknél annyival szélesebb, hogy a tepsi szélénél magasabbra érjen a tészta pereme, amikor óvatosan belehelyezzük. A sütőtepsit vajazzuk ki, és hintsük be vékonyan liszttel, a felesleget rázzuk ki. Tekerjük nyújtófára a tésztát, majd a sütőtepsibe óvatosan helyezzük bele miközben legörgetjük. Nyomkodjuk bele a tésztát a tepsibe, körbe-körbe, majd öntsük bele a szilvadarabokat. Az evőkanálnyi vajat tegyük a szilvák tetejére. A másik tésztafelet szintén a nyújtófa segítségével fektessük a szilva tetejére. A tésztaszéleket csipkedjük össze a széleken. Egy éles késsel vágjuk két-három csíkot a felső tésztalapra, hogy a távozó gőz ne repessze szét a tésztát.
Süssük 15-20 percig 220 fokon, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet 180 fokra, és süssük további 30-35 percig.
Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni, hogy a szilvás-tápiókás töltelék összeálljon, és ne folyjon ki. Megéri várni egy kicsit.
A cikk folytatása: Almás pite pohárkrém - Az őszi édes kényeztetés