A kezdő háziasszonyok úgy gondolják, hogy a zsemlegombóc készítése csak is tapasztalt és profi háziasszonyoknak való, pedig hidd el még a kezdők is el tudják ezt a remek köretet készíteni. A zsemlegombócot nem csak a vadas mellé kínálhatod, de jó kis szaftos pörkölt vagy mártások mellé is jól illik.
Zsemlegombóc recept egyszerűen
Hozzávalók:
4 szikkadt zsemle
5 tojás
30-40 dkg sima liszt
1 kis pohár tejföl
1 csokor friss petrezselyemzöldje
5 dkg vaj
Só
Elkészítés:
A zsemlét vágd fel kb. fél centis kockákra, majd egy serpenyőben kissé pirítsd le őket. Amikor a zsemlekockák már kihűltek, add hozzá a lisztet, sót, a felvert tojásokat, az aprított petrezselyem zöldet, egy kevés vizet és a tejfölt.
Az egészet egy fakanállal jól keverd össze, akkor jó, ha egy sűrű galuska tésztára hasonlít az állaga. Vizes kézzel vagy egy kanállal szaggass forrásban levő sós vízbe nagyobb gombócokat, és 5-10 perc alatt főzd puhára. Érdemes egy gombócot kettévágni, főzés után, így meg tudod állapítani pontosan a főzési időt.