Több házi módszer létezik az enyhe megfázás kikúrálására, ezek közül a mézes fokhagyma az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan tudod elkészíteni!
Miért jó a mézes fokhagyma a megfázás ellen?
A mézes fokhagyma antibakteriális hatású keverék, amely vírusok ellen is bevált. A fokhagyma a magas szeléntartalma miatt segít a szervezetnek a megfázás leküzdésében. A méz pedig verhetetlen a köhögés csillapításában.
Hogyan alkalmazd a mézes fokhagymát a megfázás ellen?
A leggyorsabb és legegyszerűbb a mézes fokhagyma a kanál módszerrel
Ha nagyon rohansz és nincs időd bonyolult ételeket készíteni, akkor a kanál módszerrel egyszerűen adagolhatsz fokhagymás mézet magadnak. Pucolj meg egy kisebb gerezd fokhagymát – ügyelj arra, hogy lehetőleg friss és hazai legyen! Ez után vegyél elő egy nagyobb méretű evőkanalat és mártsd bele alaposan a mézbe! Majd pedig a mézes kanál közepébe helyezd a fokhagymát úgy, hogy a méz minél jobban ellepje – a méz ugyanis semlegesíti a fokhagyma kellemetlen ízét, de még a szádban keletkező jellegzetes fokhagymaillaton is sokat képes enyhíteni! Edd meg a kanál tartalmát, a fokhagymát rágd össze, ha szükséges! Az öblítéssel próbálj kicsit várni, hogy a méz megtapadhasson a torkodon!
Szereted az egzotikus húsokat? Nyert ügyed van! Tegyél bele mézes fokhagymát, megfázás ellen is!
Nincs is jobb, mint egy kis mézes-mustáros csirkemell vagy egzotikus pulykaszárny! De akár a karajhoz is nagyszerű ízesítés, sőt, ínyencek a kínai büfékben kapható szezámmagos csirkemellet is elkészíthetik így! Bátran add hozzá mindkét összetevőt a húshoz bőven – nem lesz rossz íze!
Tudtad, hogy a fokhagymalevest mézzel is ízesítheted? Nyersen még ütősebb!
A fokhagymakrémlevest igyekezz minél több fokhagymából készíteni! Ha nem bírod a nyers fokhagymaturmixot meginni, akkor a hagyományos fokhagymakrémleveshez csak a végén adj még egy kis nyers fokhagymareszeléket! A méztől pedig édesebb, kellemesebb lesz a fokhagymakrémleves!
Kúraszerűen, teába, a legbátrabbaknak: a mézes fokhagyma szinte minden vírust megöl és a megelőzésben is segít!
Ha a hagyományos, citromos-mézes gyógyteába fokhagymát teszel, kúraszerűen is adagolhatod, főleg a téli megfázós időszakban! Nemcsak bátraknak ajánlott, hanem olyanoknak is, akik nem szedhetnek gyógyszert: például kismamáknak vagy krónikus betegeknek.
Egy kisebb megfázás miatt tehát nem feltétlenül szükséges kivárni a hosszú sorokat az orvosi rendelőben, majd pedig az bélflórát nagyban károsító gyógyszereket szedni marékszámra. Viszont az biztos, hogy foglalkozni kell vele, különben nagyon hamar kialakulhatnak a szövődmények. Nagymamáink évezredes praktikái még mindig működnek, érdemes tenni velük egy próbát.
Ezt érdemes tudni a fokhagymáról
Életében talán mindenki evett már fokhagymát. Ha valakit megkérdezünk, egészen biztosan elmondja ugyanazt a három dolgot róla, hogy csíp, erős illata van és egészséges.
Nagyszüleink és az ő elődeik mind-mind fogyasztották, amolyan természetben fellelhető immunerősítőként. Hogyan érdemes felhasználni ezt a remek természeti csodát? Leginkább nyers állapotban. Főzve, sütve elillan belőle a c-vitamin tartalom, így nyersen elropogtatva, vagy pirítós kenyérre kenve a leghatékonyabb.
Hogyan erősíti immunrendszerünket?
Összetétele miatt olyan tulajdonságokkal bír, hogy például a baktériumokat kitakarítja a szervezetből, az érrendszert tisztítja, illetve gombaellenes hatása is kimagasló. Ha napi rendszerességgel pár gerezdet fogyasztunk, egészen biztosan kihajtja a parazitákat is belőlünk. Ezen jótékony hatások mellett, magas c-vitamin tartalma miatt még a rákmegelőzésben is használatos.
Milyen anyagokat tartalmaz?
Magas a nitrogén-, illetve foszfortartalma, mindezek mellet pedig magnéziumot, kálciumot és káliumot is magában foglal ez az illóolajjal telt konyhakerti növény.
Sokakat pont ez az erős illóolajos szag rémiszt el napi szintű fogyasztásától, pedig valóban sokat tehetünk magunkért, ha bevezetjük étrendünkbe. A kellemetlen szagok enyhítésére ajánlatos tejet inni, vagy babkávét kortyolgatni, esetleg étcsokit, vagy petrezselyemzöldet rágcsálni, közvetlen a fokhagyma fogyasztása után.
Sokan hajlamosak mindenféle csodaszer után kapkodni, pedig sokszor az igazi csoda csendben megbújik, talán éppen a kis konyhakertünkben, egy ilyen kicsi, pénztárcabarát növény formájában.
A méz a legjobb baktériumölő szer
Sajnos manapság egyre kevesebb mézet fogyasztunk, hiszen egyre több a mézhamisítás is. Pedig a méz ma is az egyik legjobb baktériumölő szer.
A hazai mézfogyasztás sajnos egyre rosszabb képet mutat, leginkább csak azok fogyasztják, akik ismerik jótékony hatásait.
Sok véleményt olvashatunk a mézről, miszerint hizlal, rontja a fogakat, de ez mind nem igaz, csak akkor, ha esetleg kiló számra fogyasztjuk.
Az utóbbi időben a méz hírnevét a hamisítások is megtépázták, így sokan meggondolják, hogy megvegyék –e a boltban a ma már 800-1500Ft közötti mézet, hiszen nem tudhatjuk eredeti –e. Aki ilyen gonddal küzd, vásároljon bio boltban vagy keressen az interneten egy méhészetet.
A baktériumölő hatását a méz a benne található káliumnak köszönheti, épp ezért máig az egyik legjobb fertőtlenítő szer, a megfázásnál és a gyulladásos, fertőzéses betegségekkel szemben kiváló gyógyszer. Épp ezért az is tévhit hogy a méz fogszuvasodást okoz, hiszen épp megvédi a fogakat.
DR. W.G. Sackett egy Kolorádói kutatóintézet bakteriológusa kísérleteket végzett különböző mézekkel, mert kíváncsi volt a mézgyógyító erejére.
Tiszta mézbe elhelyezett különböző baktérium tenyészeteket és várta az eredményt. Az eredmény őt is meglepte, mert az összes baktérium egy napon belül mind elpusztult.
A hastífusz kórokozói 48 óra alatt, a tüdőgyulladás kórokozói pedig 3 nap alatt pusztultak el. A komolyabb kórokozók, mint pl. a vérhas, vagy a gennyes tályog baktériumai is 10-12 óra alatt elhaltak.
A mézet már az ősidőktől fogva ismerjük és használjuk, gondoljunk csak arra, hogy régen még nem volt cukor, így az emberek a mézet fogyasztották mindenhez az édes íz elérése érdekében. Sajnos ma már a sok mesterséges ízesítő a kristálycukor mind elvonja a figyelmet a méz csodálatos hatásáról.
A sötét színű mézben pl. több a vas, a réz, és a mangán, ami a hemoglobin alapanyag is. A vas nagyon fontos szervezetünknek, mert ennek segítségével a hemoglobin leköti az oxigént a vérben.
A méz jótékony hatását egyértelműen a virágpornak köszönheti, hiszen aki mézet fogyaszt virágport is fogyaszt vele együtt. A mézben számtalan fontos ásványi anyag található, és nagyon sok vitamin is. Az egyik fő vitamin, ami minden nap szükséges az egészséges élethez a C-vitamin, de van benne kalcium, Nátrium, és B vitamin is. Persze ezt ne úgy gondoljuk, hogy megeszünk egy kanál mézet máris mennyi vitamint vittünk szervezetünkbe, de a rendszeres fogyasztás nagyon jó hatással van egészségünkre, és megvéd minket a baktériumoktól.
A többi cukorfélével szemben nézzünk néhány pozitív tulajdonságot a méznél:
Nem fejt ki izgató hatást az emésztőszervekre.
Könnyen és gyorsan áthasonul.
Gyorsan nyerünk belőle energiát.
Nyugtató hatása az egész szervezetre kihat.
A mézet fogyaszthatjuk édesítés céljából, álmatlanság ellen, sportoláskor, megfázáskor, égések kezelésénél, homloküreg-gyulladásnál, és gyulladásos megbetegedéseknél.
Természetesen egy üveg méztől ne várjunk csodát, de ha rendszeresen fogyasztjuk napi egy –két kanállal, máris sokat tettünk egészségünk védelmében. Aki megkedveli a mézet érdemes kísérletezni az ízekkel és a különböző méz fajtákkal is, hiszen ma már széles kínálatot találunk a boltokban, a méhészetekben és a gyógynövényboltok polcain is.