A babavárás 5 legizgalmasabb pillanata

 A terhességi teszttől, az első érezhető mozgásokon át, egészen az első ultrahangos találkozásig, a babavárás minden izgalmas mérföldkövét áttekintjük. Cikkünkben még hasznos tippeket is találhatsz babakelengye vásárláshoz!

A babavárás hatalmas izgalommal jár, nem csak anyuka, vagy apuka részről, de a nagyszülők és barátok is nagy várakozással vannak az új jövevény felé. A várakozás időszakában vannak olyan mérföldkövek, amik örökre emlékezetesek maradnak a leendő szülők és családtagok számára is. Cikkünkben ezeket szeretnénk részletesen áttekinteni abból a célból, hogy a friss szülők, az éppen szülővé válók, vagy az egyelőre laikusok is átfogóbb képet kapjanak a várandósság legfontosabb szakaszairól.

 A pozitív terhességi teszt és az első lépések

A babatervezés időszakának leg izgalommal telibb része talán a terhességi tesztek eredményének kivárása. Az ember újra átéli azt a már ismerős érzést, ami eddig csak bizonyos vizsgák eredményének várásakor töltötte el - az “átmegyek, vagy újrakezdjük” érzése. Persze itt egy kicsit nagyobb a tét és az öröm is. A teszten lévő jelzés megjelenéséig kivárandó 2-3 perc sokak életének leghosszabb 2-3 perce lehet, kinek a pozitív- kinek a negatív eredmény miatt.

A pozitív tesztet jelentő két csík konstatálása után viszont nem csak az örömteli várakozás következik. Az utolsó menstruációt követő 6-7 héten érdemes felkeresni a nőgyógyászt (ő minden további teendőről tájékoztatni fog) előtte még ugyanis a magzat annyira picike, hogy ultrahanggal sem látható. A baba szívverése a 6. héttől látható és hallható ultrahanggal, ez azonban elvezet bennünket a második fontos mérföldkőhöz…

 

Az első ultrahang

Amikor először pilantod meg kisbabádat a képernyőn, vagy először hallod szívének dobbanását, az egy bizonyára mindent felülmúló és felejthetetlen pillanat. A nőgyógyász az első vizsgálat alkalmával manuális és ultrahangos vizsgálatot is végez. Az első ultrahang hüvelyi érzékelővel történik és legfőbb célja a baba megfelelő helyének (méhen belül- vagy kívül helyezkedik el), beágyazódásának ellenőrzése, ilyenkor állapítják meg, hogy többes terhesség (ikrek) áll-e fenn, illetve hogy a baba vélt korának megfelelő méretű-e (nem kell aggódni akkor sem ha kisebb eltérés van a vélt- és valós méret között, ugyanis előfordulhat, hogy a baba mégsem akkor fogant amikor az anyuka gondolta (előbb vagy később), illetve ekkor történik a rákszűrés is. A következő lépés a védőnő felkeresése, aki kitölti a kiskönyvet amelybe minden vizsgálat eredménye fog kerülni.

Az első ultrahangos fotók (amiknek kiragasztása a hűtőre vagy jól látható helyre kötelező feladat), az első pillanat, amikor nem csak maga a tudat van meg, hogy kisbabát vársz, hanem kézzel fogható bizonyítékod” is van róla, minden leendő szülőben felébreszti a várakozás örömét.

 

Az első érezhető mozgások

Az első képek után hamarosan rúgások formájában is bemutatkozik a kisbaba. Ez sok első gyerekes anyuka számára ijesztő vagy furcsa lehet, aggodalomra azonban semmi ok. Ez általában a 18-22 hét környékén érezhető először, ezek azonban  nem egyenlőek a baba első mozdulataival. A magzat már eddig is aktívan mozgott, az, hogy te már érzed is ezt, csak azt jelenti, hogy mostmár elég erős ahhoz, hogy te is érezd.

 

A baba nemének felfedezése

Egy következő fontos állomás, amit minden szülő a legjobban vár, a baba nemének kiderülése. Ekkortól kezdhet igazán a pár bevásárolni, babakelengye után nézni és a neveket is innentől kezdve nézegethetik komolyabban. A baba neme egyébként már a fogantatásnál eldől (és nem azért mert a szülők eldöntik hogy kisfiút vagy kislányt szeretnének), mivel minden petesejt x kromoszómával rendelkezik, férfiak esetében annyi a különbség, hogy nekik az egyik x helyett y lesz. ebben az esetben is csak az áll fenn, hogy te mikortól látod azt. Ultrahangos módon már a 12. héttől meg lehet állapítani a baba nemét, igaz, ekkor még nem teljesen biztosan. Ha teljesen biztos eredményre vágysz, a 16-20 hét környékén érdemes ultrahangra menni, ekkor ugyanis már biztosan tudható hogy kisfiad, vagy kislányod születik-e majd. Léteznek még úgynevezett non-invazív genetikai vizsgálatok is, amelyek anyai ultrahanggal működnek és elsődleges céljuk, a genetikai betegségek szűrése, melynek során mintegy mellékesen, a baba neme is kiderül.

Vannak azonban olyan szülők, akik inkább meglepetést szeretnének és egy ismerősüket vagy barátjukat kérik meg a vizsgálat eredményének elmondására akár egy később tartandó babaváró buli keretében.

 

+1 A babakelengye kiválasztása

A babakelengye beszerzése nagyon fontos feladat. Az is fontos, hogy az ember időben ekezdje a bevásráslást, hogy ne az utolsó hónapokban kelljen ezzel foglalkozni, amikor az ember már nehezen alszik, nehezen mozog, amúgy is fáradt és már nagyon a szülést várja. Sokkal jobb még friss fejjel”, viszonylag kipihenve végig gondolni, hogy mire lesz szükség a babaszobában, milyen higiéniai és praktikai eszközökre lesz szükség, milyen bútorokat kell bevásárolnotok, illetve hogy mik az alapvető eszközök saját magad ápolására, ugyanis a szülés után saját magaddal is lesznek feladataid, hiszen bármilyen úton szülsz, a friss sebet mindenképpen ápolnod kell majd. A babakelengye lista összeállításához számos lista elérhető az interneten. Ezek közül találhatsz olyanokat, amelyek csak a kórházi szett összeállítására szorítkoznak, vagy csak az eszközök beszerzésében nyújt segítséget, de léteznek teljes listák is, akárcsak a fent említett. Ebben a listában mindent megtalálhatsz amire szükségetek lesz, legyen szó a babaszobáról, babaruhákról, vagy akár babakocsiról.

(X)

Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Gyermeknapi ajándék ötletek

A gyereknap, az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor lehetőségünk nyílik megünnepelni a legkisebb családtagjainkat és kifejezni irántuk való szeretetünket. Május 26-án, a hónap utolsó vasárnapján, világszerte ünnepeljük a gyermekeket és minden, amit hozzájuk kapcsolunk. Azonban az ajándékok kiválasztása nem mindig könnyű feladat, ezért összegyűjtöttünk néhány fantasztikus ajándékötletet, amelyek garantáltan mosolyt csalnak a gyerekek arcára.

Bővebben

5 laktató és egészséges szendvics recept ,amelyek akár ebédre is ideálisak!

Az ebéd mindannyiunk életében fontos pillanat. Nemcsak az energiaszintünket tölti fel, hanem a munka hatékonyságát is növelheti. Azonban gyakran nehezen találunk megfelelő és egészséges lehetőségeket, különösen akkor, ha hajszolt munkanapjaink vannak. Ezért szeretnénk bemutatni öt könnyen elkészíthető, laktató és egészséges szendvicsreceptet, amelyek ideálisak lehetnek ebédre a munkahelyre.

Bővebben

3 egészséges és cukormentes zabkása recept reggelire!

Reggel, a nap kezdetén, fontos az energiát adó és tápláló reggeli elfogyasztása. A zabkása nemcsak ízletes választás, de egészséges és tápláló is. Ebben a cikkben három különböző, mégis egyszerűen elkészíthető cukormentes  zabkása receptet mutatunk be, hogy változatosságot vigyünk reggeli rutinjába, és segítsünk elkezdeni a napot egy egészséges alapokon.

Bővebben

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.