Ha tavasz, akkor irány a kert! A legjobb kerti ötletekért pedig természetesen irány a GardenExpo, Magyarország legnagyobb kerti életmód kiállítása. A Papp László Budapest Sportarénában március 22-24. között nemcsak izgalmas kertépítészeti trendekkel, hanem változatos színpadi programokkal is találkozhatnak a látogatók. Az egyik elmaradhatatlan téma a kültéri gasztronómia.
Borászati bemutató a tokaji borvidékről, grillezési fortélyok mesterfokon és gasztronómiával kapcsolatos könyvbemutatók is a GardenExpo programkínálatát színesítik idén. Szombaton többek között Beh Mariann kertészmérnök A kert konyhája című könyvét ismerhetik meg a nézők. A szerző arról ismert, hogy egyedülálló módon kezdte el megmutatni a fűszer- és gyógynövények, vadon termő ehető növények és ehető virágok felhasználásának sokszínűségét. A helyszínen Mariann mesél majd az ehető növények termesztéséről, gyűjtéséről, feldolgozásáról, és megismerheted saját pestójának féltett titkát is.
A látogatásig pedig ízelítőül álljon most itt egy olyan recept, amivel garantáltan leveszel mindenkit a lábáról
Diós répatorta fűszeres mascarponekrémmel
Hozzávalók (20 cm-es tortaformához):
a tésztához:
30 dkg sárgarépa
15 dkg liszt
1 csapott teáskanál sütőpor
1 púpozott teáskanál őrölt fahéj
15 dkg dió
1 kezeletlen narancs reszelt héja
20 dkg méz
2 tojás
5 dkg puha vaj
2 dl görög joghurt
a krémhez:
25 dkg mascarpone
10 dkg méz
1 narancs leve
10 cickafarklevél + néhány a díszítéshez
20 citromfűlevél + néhány a díszítéshez
néhány szál sárga répalevél és körömvirág a díszítéshez
A sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk, kislyukú reszelőn lereszeljük, a levét kinyomkodjuk. A lisztet, a sütőport, az őrölt fahéjat és az apróra vágott diót alaposan összekeverjük. Eldolgozzuk benne a reszelt narancshéjat, a mézet, a tojásokat, a vajat, a joghurtot és a répát. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. 55-60 perc alatt, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A mascarponét habverővel átdolgozzuk, hozzákeverjük a mézet, a narancs levét és az apróra vágott cickafark- és citromfűleveleket. Megkenjük a tortát a krémmel, végül cickafark-, citromfű- és sárgarépalevéllel, valamint a virágszirmokkal díszítjük.