Az újévhez számos hagyomány és hiedelem kapcsolódik, köztük igen sok a pénzzel kapcsolatos. Hiszen az egészség és a szerelem mellett a gazdagság az, amire a legtöbben vágyunk. Akár hiszünk a babonákban, akár nem, egy esélyt miért ne adnánk a sorsnak, hogy gazdaggá tegyen bennünket, különösen, ha ehhez csak ennünk kell pár falatot.
Újévkor sem ér véget az ünnepi falatozás, ám ekkor érdemes egy kicsit jobban odafigyelni, mi kerül a tányérra. Különösen, ha hiszel az újévi babonákban. Tudd meg, mit falatozz az újév első napjaiban, ha 2021-ben sikeresebb szeretnél lenni az anyagiak terén.
Szilveszteri malacka
Ha az újévben sikeres és szerencsés szeretnél lenni, akkor már Szilveszter éjjelén figyelj oda, mit eszel. Régi hagyomány a malachús és disznóhús fogyasztása, mert úgy tartják, hogy ezek az állatok kitúrják nekünk a szerencsét a földből. Ha nem eszel húst, akkor sem kell kimaradnod ebből a hagyományból, mert a modernebb hiedelmek szerint az is szerencsét hoz, ha malac formájú sütit eszel például.
Újév napján egyél lencsét
Szerencsére ez a szokás nem húshoz kötött, így a vegetáriánusok is nyugodtan fogyaszthatják. Annyi lencsét ehetünk újév napján, amennyi belénk fér. Legtöbben főzelékként eszik, de leves, vagy saláta formájában is falatozhatunk belőle. A lencse a pénzérmét formáló alakja miatt lett ennek a szokásnak a főszereplője, de bármilyen érméhez hasonlító, kerek élelmiszer szimbolizálhatja a pénztallérokat. Aki lencsét eszik újév napján, arra anyagi bőség vár az évben. Nos, úgy legyen, ez biztosan nem lenne ellenünkre.
Mit nem szabad enni ilyenkor?
Ha esetleg a lencsefőzelékre egy finom csirkepörköltet tervezel feltétként, akkor gondold át még egyszer. A babona szerint ugyanis a szárnyasok elkaparják a szerencsét. A halhúst is kerüld újévkor, mert uszonyos barátoddal elúszhat a szerencséd.
Mit esznek a nagyvilágban újévkor?
Ha érdekes újévi hagyományokat szeretnénk megismerni, nézzünk körül a nagyvilágban, mit esznek újévkor az idegen tájakon élők, akik szintén arra várnak, hogy anyagi bőség érkezzen meg hozzájuk az új esztendőben. Esetleg ezeket a hagyományokat is kipróbálhatjuk, veszíteni biztosan nem fogunk semmit vele.
- Spanyolországban a szőlő jelképezi azt, amit nálunk a lencse. Igaz ők Szilveszter éjjel, pontosan éjfélkor 12 szőlőszemet kapnak be minden egyes harang kondításra, vagy ahogy az óra elüti a tizenkettőt. A chileiek is a szőlőre esküsznek, hasonlóan szemenként fogyasztják el minden óraütésre, és ráadásként követik azt a latin-amerikai hagyományt, mely szerint sárga színű alsóneműt kell viselni, ha szerencsések akarunk lenni. Mellesleg pirosat akkor, ha szerelemre vágyunk. Ha mindkettőt szeretnénk, akkor egy sárga-piros csíkos alsó szuper megoldásnak tűnik.
- Norvégiában rizspuding a menő Szilveszterkor, amibe egy szem mandulát rejtenek. A rizs önmagában is szerencsét hoz a szokások szerint, de igazán nagy bőségre az számíthat, aki megtalálja azt az egy szem mandulát a desszertben, amit előzőleg az egészbe elrejtettek a szétosztás előtt.
- A svájciak újévkor fagylalttal ünnepelnek, amit a hagyományok szerint aztán a földre dobnak. Ettől várják a gazdagságot és a jó szerencsét. Az utcát borító fagyigombócoknak a kutyák is nagyon örülnek, akik szorgosan nyalogatják fel az olvadó nyalánkságokat.
- Amerikában újévkor a Hoppin John nevű étket érdemes fogyasztani, ha jómódra vágyunk. Ez az étel rizsből és fekete szemű borsóból készül, sertéskolbásszal vagy sertéshússal, és újhagymával van megszórva. A borsó szimbolizálja az érméket, a hagyma zöld színe pedig a zöld színű dollárt.
Lehet, hogy érdemes többféle szokást kipróbálni, hátha duplán beüt a szerencse az újévben.