Nyáron az egyik legfinomabb és legegészségesebb frissítő ital a limonádé. De ki mondta, hogy mindig csak vízzel, cukorral és citromlével készíthető? Miért ne használnánk ki a nyár bőséges gyümölcstermését, hogy még ízletesebbé, egészségesebbé és gyümölcsösebbé tegyük ezt a klasszikus nyári nedűt?
A limonádé klasszikusan cukorral készül, de természetesen más természetes édesítőszert is tehetsz bele, mézet vagy juharszirupot is. Sőt, ha fogyókúrázol, akkor kalóriamentes steviával is édesíthetsz. Az ilyen, gyümölcsökkel ízesített, kalóriaszegény és rostdús italok az egyik legjobb nyári fogyókúrás szomjoltókká válhatnak, ha unod a sima vizet.
Íme, 6 csábító limonádé recept édes gyümölcsökkel felturbózva!
1.Epres-görögdinnyés limonádé
Hozzávalók:
500 ml víz
4 evőkanál cukor
220 gramm édes eper
1 kisebb görögdinnye
3 citrom leve a rostos gyümölcshússal együtt
jégkockák
Elkészítése:
A cukrot old fel fél liter forrásban lévő vízben. Az epret és a dinnye kikanalazott, kimagozott húsát turmixgépben vagy botturmix segítségével turmixold simára. A kapott masszát le is szűrheted kislyukú szűrőn, de érdemes az egészséges gyümölcshúst benne hagyni a limonádéban. Keverd a gyümölcsmasszát a lehűtött vízhez, add hozzá a citromlevet és a cukrot. Jégkockákkal hűtve kínáld.
2.Őszibarackos fűszeres limonádé
Hozzávalók:
1 liter víz
15 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
3 közepes őszibarack
20 darab friss bazsalikomlevél
200-250 ml citromlé (ízlés szerint)
jégkockák
Elkészítése:
Egy edényben tedd fel a vizet, bazsalikomleveleket, felszeletelt barackokat és a cukrot. Mikor a barackos víz felforrt, tedd a lángot takarékra, és hagyd főni 5 percig. Ezután zárd el a tüzet, és hagyd állni az italt fél óráig. Mikor kihűlt, vedd ki a bazsalikomleveleket, és turmixold össze az italt. Keverd hozzá a citromlevet, és hűtsd le.
3.Narancsos limonádé
Hozzávalók:
1,5 liter víz
kb.14 evőkanál cukor
2 evőkanál narancshéj
2 evőkanál citromhéj
10 citrom leve
5 narancs leve
Elkészítése:
Egy edényben tedd fel a vizet forrni, míg a cukor fel nem olvad benne. Mikor már langyosra hűlt, keverd bele a narancs- és citromhéjakat, valamint a narancs- és citromlevet. Hűtsd le hűtőben, és hidegen kínáld.
4.Szedres limonádé
Hozzávalók:
1 liter víz
kb.14 evőkanál cukor
250 ml citromlé
egy evőkanál reszelt citromhéj
egy pohár (250 ml) érett szeder
Elkészítése:
Fél liter forrásban lévő vízben old fel a cukrot. A másik fél liter vizet öntsd hozzá, valamint a citromhéjat, citromlevet, és hagyd kihűlni. Turmixold le a szedret, és keverd a limonádéhoz.
5.Málnás limonádé
Hozzávalók:
kb.14 evőkanál cukor
- 1 liter víz
8 citrom leve (vagy 250 ml citromlé)
1 pohár (250 ml) friss málna
tonik ízlés szerint
jégkockák
Elkészítése:
A vizet és a cukrot tedd fel forrni, míg a cukor fel nem oldódik. A málnaszemeket finom lyukú szűrőn passzírozd át, hogy megszabadítsd a magoktól. Keverd össze a pürét a cukros vízzel és a citromlével. A víz egy részét tonikkal is helyettesítheted, ami még jobban feldobja ezt a frissítő italt.
6.Sárgabarackos-teás limonádé
Hozzávalók:
1 liter víz
7-8 teafilter ( zöld tea, Earl Grey vagy amit szeretünk, gyümölcstea is lehet)
- 14 evőkanál cukor
250 ml citromlé
250 ml sárgabarack püré
jégkockák
Elkészítése:
Forrald fel a vizet a cukorral, míg fel nem oldódik. A felforrt vízbe tedd bele a teafiltereket, és hagyd állni 5-10 percig. Minél tovább hagyod állni, annál erősebb lesz a tea íze, de valódi teáknál – és nem gyümölcsteáknál – annál keserűbb is lesz, ezért ne hagyd túl sokáig ázni a filtereket. Mikor kihűlt, add hozzá a citromlevet és a pürésített barackhúst. Jégkockával kínáld.
Cukor helyett Steviát, eritritet és xilitet is használhatsz a fogyókúrás limonádékban. Egyszerűen cseréld le a cukrot a receptekben. Mindig hagyjál néhány szeletet a gyümölcsökből, és tedd a limonádéba, ettől még mutatósabb lesz italod. Kellemes limonádés koktélozást!
A cikk folytatásában: Így készíts citromfüves levendulás limonádét a grill partira: Jéghideg és felfrissít a nyári hőségben