Télen a konyhában, nyáron pedig a bográcsban érdemes elkészíteni egy jó nagy adag babgyulást, amely nem csak finom, de egy nagyon laktató étel is. Mutatunk egy babgulyás receptet, egy nagymama konyhájából.
Ne feledd a babgulyás mellé egy szelet friss kenyeret és jó erős csípős paprikát is felszolgálni, mert úgy az igazi, sőt egy kis házi csipetkét is készíthetsz a levesbe, ehhez üss fel egy tojást egy tálkába, majd adj hozzá egy csipet sót, és annyi lisztet, hogy egy jó sűrű galuska tésztát kapj. Kiskanállal, vagy késsel kezd el beleszaggatni a forró levesbe.
Magyaros babgulyás recept
Hozzávalók:
20 dkg nagy szemű szárazbab
40 dkg marhalábszár
25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, kis darabka zeller és karalábé)
2 zöldpaprika
1 paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
3 ek. olaj
2 gerezd fokhagyma
1 púpozott tk. piros fűszerpaprika
1 mk. törött fekete bors
Ízlés szerint
Elkészítés:
A megmosott és átválogatott babot előző este beáztatom. Másnap az áztatóvizet leöntöm, és 7.5 dl tiszta vízbe teszem. Puhára főzöm. (Kuktában negyedannyi idő alatt megfő, mint hagyományos fazékban.) Míg a bab fő, a megmosott és leszárított húst kis kockákra vágom, a megtisztított zöldséget felkarikázom, a zöldpaprikát megmosom, kicsumázom és felszeletelem. A paradicsomot vékony gerezdekre vágom. A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, majd a felhevített olajon üvegesre fonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet, ezután pedig a tűzre visszatéve, ráteszem a húskockákat. Állandó keverés közben fehéredésig pirítom, majd ráöntök 5 dl vizet. Megsózom, megborsozom, és fedő alatt majdnem puhára főzöm. Ezután a főtt babot és a húst (mindkettő levével együtt) összeöntöm. Zúzott fokhagymával fűszerezem, és a zöldséget is beletéve, készre főzöm. Legvégül teszem hozzá a paradicsomszeleteket, és éppen csak egyet forralva, lefedve hagyom pár percig, csak ezután tálalom.
A folytatásban mutatunk neked 8 egyszerű, de nagyon finom melegszendvics receptet