5 szuper egészséges recept káposztára, amely ráadásul még olcsó is!

 A káposzta nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, ám méltatlanul lebecsüljük a helyét a táplálkozásban. Sokan csak savanyított formában szeretik, pedig natúr formában vagy akár nyersen is mennyei táplálék. Nem csak finom fogásokat készíthetsz belőle, hanem a legegészségesebb ételeket is. Mutatunk 5 szuper receptet!

Tudod miért olyan egészséges zöldség a káposzta? Azért, mert tele van C-vitaminnal, rostokkal, és olyan rákellenes hatóanyagokkal, melyek csak a káposztafélékben vannak jelen, és bizonyítottan csökkentik a rákbetegségek kockázatát.

 

Megosztunk veled 5 finom és egészséges receptet, amiben a káposzta a főszereplő!

1.Egészséges káposztaleves

Könnyű, egészséges, alacsony kalóriatartalmú recept, mely fűszereket is alig kíván, hiszen a sok zöldség remek ízt ad önmagában is.

Hozzávalók:

egy közepes fej káposzta

500 gramm darált hús (lehet csirke, pulyka vagy sertés)

egy kisebb zeller

fél kaliforniai paprika

egy zöldpaprika

egy vöröshagyma

5 gerezd fokhagyma

2 paradicsom

  1. 2 liter húsleves vagy zöldség alaplé

napraforgóolaj

só, bors ízlés szerint

 

Elkészítése:

A zöldségeket darabold fel, a káposztát vágd fel falatnyi darabokra, a zellert, paprikát, kaliforniai paprikát, paradicsomot kisebb kockákra. Egy nagy fazékban napraforgóolajon dinszteld meg a vöröshagymát. Add hozzá a darált húst, sózzad, borsozzad, és pirítsad fehéredésig. Add hozzá a zöldségeket, fedő alatt dinszteld 10-15 percig, aztán öntsd fel a vízzel, és fedő alatt főzzed puhára a zöldségeket 50-60 perc alatt.

 

2.Szójás káposztapalacsinta

 

Finom káposztás palacsinta görög joghurtos mártogatóssal. Szuper nassolnivaló két fogás között, de akár egy vacsorát is el lehet ütni vele.

 

Hozzávalók:

fél fej kisebb fejeskáposzta

4 újhagyma

2 evőkanál kókuszliszt

4 tojás

só, bors, fokhagymapor ízlés szerint

napraforgóolaj

a mártogatóshoz: 4 evőkanál görög joghurt, egy evőkanál szójaszósz, csipetnyi bors

 

Elkészítése:

A káposztát vágd fel kis darabokra. Szeleteld fel az újhagymákat. Egy tálban keverd össze a káposztát, újhagymát, tojást, kókuszlisztet, ízesítsd sóval, borssal, fokhagymaporral ízlés szerint. Forró olajon süssed ki az adagonként 3-4 evőkanálnyi tésztamasszát, úgy, mintha tócsni lenne. Forrón tálald a mártogatóssal megkenve.

 

3.Rakott káposzta

 

Ha nincs időd káposztalevelekbe tekerni egy csomó finomságot, akkor egyszerűen rétegeld őket. Az eredmény nem kevésbé lesz ínycsiklandó!

 

Hozzávalók:

  1. 1 kg-os fejeskáposzta

500 gr darált sertéshús (de szárnyashús is lehet)

egy nagy fej vöröshagyma

5 gerezd fokhagyma

2 evőkanál sűrített paradicsom

egy nagy paradicsom

egy pohár (2,5 dl) rizs

2 evőkanál citromlé

egy csokor petrezselyemzöld

só, bors ízlés szerint

napraforgóolaj

 

Elkészítése:

Darabold fel a káposztát, a torzsát és a vastag ereket távolítsd el, a leveleket pedig falatnyi részekre vágd fel. Dobjad forrásban lévő vízbe 5-10 percig, és blansírozd. A hagymát vágd finomra és olajon dinszteld üvegesre. Add hozzá a darált húst, sózzad, borsozzad, és pirítsd meg. Keverd hozzá a feldarabolt zöldségeket, paradicsomot, sűrített paradicsomot, zúzott fokhagymát, összevágott petrezselyemzöldet, citromlevet. Fedő alatt dinszteld pár percig, majd add hozzá a megmosott rizst, és öntsd fel kétszeres mennyiségű vízzel. Fűszerezzed sóval, borssal, ha kell. Fedő alatt főzd puhára a rizst, majd egy tepsiben rétegezd a káposztaleveleket a húsos rizzsel felváltva. Sütőben süsd 170 fokon 30-40 percig, míg összesülnek az ízek.

 

4.Tofus pirított zöldségek

 

Finom vegán recept, ahol a káposzta a főszereplő, de még számos egészséges zöldséggel és tofuval van összetársítva. A húst itt tofu helyettesíti.

 

Hozzávalók:

340 gramm kemény tofu

120 ml zöldség alaplé

1 evőkanál rizsecet

1 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál kókuszolaj

1 teáskanál szezámolaj

1 kávéskanál juharszirup

1 evőkanál reszelt gyömbér

2-3 gerezd fokhagyma

2 rózsa brokkoli

1 szál sárgarépa

egy kis fej káposzta

egy zöld kaliforniai paprika

só, bors ízlés szerint

 

Elkészítése:

A tofut itasd le alaposan, és vágd fel kisebb kockákra. A fokhagymát reszeld le, a paprikát, káposztát, répát vágd vékony csíkokra, a két kis brokkolirózsát darabold fel falatnyi darabokra. Egy tálban keverd össze a zöldség alaplevet, szójaszószt, rizsecetet, kókuszolajat, szezámolajat, és juharszirupot. Ezt az ételt érdemes wokban készíteni, de egy serpenyő is megteszi, ha nincs wokod. Hevíts kevés kókuszolajat, és néhány percig süsd benne a tofukockákat, míg aranybarnák lesznek, mikor elkészültek, tedd tányérra. Tegyél még egy kevés kókuszolajat a wokba, majd tedd hozzá a gyömbért és a fokhagymát, kevergesd párszor a forró olajban, aztán add hozzá a zöldségeket is, amiket addig piríts, míg nem kezdenek puhulni. Ízesítsd sóval-borssal ízlés szerint. Tedd vissza a wokba a zöldségekhez a tofudarabokat, és hevítsd össze még pár percig. Máris tálalhatod.

 

5.Quinoás töltött káposzta

 

A hagyományos töltött káposztán kívül másfajta töltelékkel is megtöltheted az egészséges káposztaleveleket. Ezt a receptet gazdagíthatod hússal is, de anélkül is nagyon finom, és hús nélkül olcsóbb is ez a fogás.

Hozzávalók:

egy fej kelkáposzta

egy fej vöröshagyma

1 nagy sárgarépa

egy nagy paradicsom

egy pohár quinoa

egy csokor petrezselyemzöld

őrölt pirospaprika

só, bors ízlés szerint

napraforgóolaj

tejföl

 

Elkészítése:

A káposztáról fejts le 10-12 nagy levelet. A vastag érrészt vágd ki. A leveleket blansírozd forrásban lévő vízben pár percig, majd tedd hideg vízbe. Papírtörlőre tedd ki, és töröld szárazra. A quinoát sós vízben főzd puhára. Egy serpenyőben olajon dinszteld meg a finomra vágott vöröshagymát és a csíkokra vágott répát, keverd hozzájuk a paradicsomot is, ízesítsed sóval, borssal, pirospaprikával, petrezselyemzölddel, de ne főzd teljesen puhára a zöldségeket. Mikor kész, keverd össze a quinoával, és töltsd meg a káposztaleveleket a quinoás zöldségekkel. A tekercseket fektesd sütőedénybe, locsold meg tejföllel, és 30-35 percig süsd középmeleg sütőben, hogy összeérjenek az ízek.

Jó étvágyat!

 

Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Gyermeknapi ajándék ötletek

A gyereknap, az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor lehetőségünk nyílik megünnepelni a legkisebb családtagjainkat és kifejezni irántuk való szeretetünket. Május 26-án, a hónap utolsó vasárnapján, világszerte ünnepeljük a gyermekeket és minden, amit hozzájuk kapcsolunk. Azonban az ajándékok kiválasztása nem mindig könnyű feladat, ezért összegyűjtöttünk néhány fantasztikus ajándékötletet, amelyek garantáltan mosolyt csalnak a gyerekek arcára.

Bővebben

5 laktató és egészséges szendvics recept ,amelyek akár ebédre is ideálisak!

Az ebéd mindannyiunk életében fontos pillanat. Nemcsak az energiaszintünket tölti fel, hanem a munka hatékonyságát is növelheti. Azonban gyakran nehezen találunk megfelelő és egészséges lehetőségeket, különösen akkor, ha hajszolt munkanapjaink vannak. Ezért szeretnénk bemutatni öt könnyen elkészíthető, laktató és egészséges szendvicsreceptet, amelyek ideálisak lehetnek ebédre a munkahelyre.

Bővebben

3 egészséges és cukormentes zabkása recept reggelire!

Reggel, a nap kezdetén, fontos az energiát adó és tápláló reggeli elfogyasztása. A zabkása nemcsak ízletes választás, de egészséges és tápláló is. Ebben a cikkben három különböző, mégis egyszerűen elkészíthető cukormentes  zabkása receptet mutatunk be, hogy változatosságot vigyünk reggeli rutinjába, és segítsünk elkezdeni a napot egy egészséges alapokon.

Bővebben

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.